Zalety izolacji pianką poliuretanową

Izolacja pianką poliuretanową posiada wiele zalet, w stosunku do których dotychczas stosowane materiały izolacyjne takie jak styropian czy wełna mineralna pozostają daleko w tyle. Pianki poliuretanowe PUR cechują:

  • Doskonała przyczepność do różnego rodzaju materiałów (blachy, drewno, beton, styropian, papa itd.).
  • Niska wartość współczynnika przewodzenia ciepła – znaczna redukcja kosztów ogrzewania.
  • Gotowa izolacja odporna jest na zjawiska gnicia i butwienia, a także na rozwój grzybów.
  • Nie występuje efekt pylenia, izolacja pozbawiona jest zapachu i jest odporna na działanie gryzoni oraz insektów.
  • Łatwość obróbki. W razie potrzeby piankę można bezproblemowo docinać.
  • Szeroki zakres stosowania – dzięki kilku systemom izolacji możliwe jest ich stosowanie zarówno w domach jednorodzinnych, jak i wielorodzinnych, obiektach przemysłowych takich jak hale, magazyny, chłodnie, zbiorniki, również tych z przeznaczeniem spożywczym, a także obiekty hodowlane np. kurniki, obory itd.
  • Szybkość i łatwość wykonania izolacji metodą natryskową. Kolejne warstwy można nakładać w odstępach kilkuminutowych. Jednego dnia możemy wykonać do ok. 300m2 izolacji.
  • Bardzo dobre cechy wykonanej izolacji – pianka dociera w najtrudniej dostępne miejsca – brak spoin i łączeń tworzących tzw. “mostki termiczne”
  • Mały ciężar izolacji poliuretanowej – małe obciążenie konstrukcji pozwala na jej stosowanie przy renowacji obiektów zabytkowych, dodatkowo pianka wzmacnia wytrzymałość konstrukcji.
  • Trwałość i niezmienność izolacji – deklaracja zachowania stałości parametrów fizycznych i cieplnych powłoki przez 25 lat!
  • Bezpieczne dla środowiska przyrodniczego zarówno podczas produkcji komponentów, jak i w czasie wykonywania izolacji I jej eksploatacji. Pianka wytwarzana jest przy zastosowaniu CO2 i/lub substancji HFC niezubażających warstwę ozonową.
  • Pianki otwartokomórkowe zalicza się do grupy materiałów dźwiękochłonnych.
  • Pianki zamkniętokomórkowe posiadają minimalną nasiąkliwość wodą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *